Noslēgusies akcija “Šķērsām pāri ledusskapim”

Publicēts:

No 2024. gada 1. septembra līdz 2025. gada 1. februārim norisinājās izglītojoša un iedvesmojoša akcija “Šķērsām pāri ledusskapim”, ko organizēja SIA “ZAAO” Dabas un tehnoloģiju parks “URDA”. Tās mērķis bija veicināt pedagogu izpratni un iesaisti atkritumu, īpaši bioloģisko (BIO) atkritumu, samazināšanā, aicinot apzināties atbildību par atkritumu rašanos un ieviest gudrākus iepirkšanās un patēriņa paradumus. 

 

Pirmā kārta – “Ābolu pietura” (2024. gada rudens) 

Dalībnieki dalījās idejās, kā efektīvi izmantot bagātīgo ābolu ražu. Skolotājas no Gulbenes, Valmieras, Smiltenes un Limbažu novadiem atklāja gan sen aizmirstas, gan jaunas ābolu izmantošanas metodes. 

“Izrādās, ābolus var ne tikai ievārījumos ar cidonijām, brūklenēm vai apelsīniem izmantot, bet arī pagatavot desertu ar saldo iebiezināto pienu! Mēs izmēģinājām Brigitas Puriņas recepti – mmm, cik gardi! Sarīkojām nelielu pasēdēšanu ar ievārījumu degustāciju, dzērām ābolu sulu un našķējāmies ar mājās gatavotām ābolu marmelādes konfektēm,” – stāsta kāda dalībniece. 

Dalībnieku ieteikumi bija daudzveidīgi, uzsverot ābola kā Latvijas "superaugļa" vērtību. To var izmantot sulām, ievārījumiem, kompotiem, žāvēšanai vai svaigā veidā – pie desertiem un salātiem. Pareiza sagatavošana ļauj ābolus uzglabāt svaigus visu ziemu. 

Praktiski padomi ābolu uzglabāšanai ziemā: 

  • Katru ābolu ietīt avīzē, kārtot kastēs, pārklājot ar papīru. 

  • Iemērc ābolus vaskā, lai pagarinātu svaiguma laiku. 

  • Glabāt ābolus salmos vai sienā šķūnī vai pagrabā. 

“Mūsmājās iecienīts našķis ir āboli ar iebiezināto pienu – silts un salds. Bet vismīļākais – ābolu ievārījums ar kanēli, ko baudām kopā ar rīta putru,” – dalās Aiga Eimane. 

 

 

Otrā kārta – “Biezpiena pietura” (2024. gada ziema) 

Šī kārta pievērsās BIO atkritumu samazināšanai un mājkompostēšanas iespējām. Dalībnieki stāstīja par BIO šķirošanu un dalījās radošās receptēs, kas palīdz samazināt pārtikas izšķērdēšanu. 

“Šķirojot BIO atkritumus, būtiski samazinās nešķiroto atkritumu apjoms un izmaksas – BIO izvešana ir lētāka. Pirms tam bieži vajadzēja papildu konteinerus, bet tagad tie pat paliek tukši līdz nākamajai izvešanai,” – dalās akcijas dalībniece. 

Dalībnieki gatavoja dažādus biezpiena gardumus, dalījās video un foto materiālos un iedvesmoja citus veidot atbildīgākus ēšanas paradumus, izmantojot mājās esošos produktus. 

 

Uzvarētāji un pārsteiguma balvas 

Dalībniekus vērtēja URDA žūrija, ņemot vērā darbu kvalitāti, radošumu un termiņu ievērošanu. Pārsteigumu grozi ceļos pie uzvarētājām: 

  • Ilze Vanaģele–Abula, Privātā pamatskola “Valmieras Zaļā skola” 
  • Aiga Eimane, Palsmanes pagasta pirmsskolas izglītības iestāde 
  • Ilga Ūdre, Salacgrīvas pirmsskolas izglītības iestādes “Vilnītis” Korģenes filiāle 

 

Papildu balvas saņēma skolotājas no: 

  • Gulbenes pirmsskolas izglītības iestāde “Ābolīši” 
  • Valmieras pirmsskolas izglītības iestāde  “Vālodzīte” 
  • Limbažu 1. pirmsskolas izglītības iestāde “Buratino” 

Valmieras pirmsskolas izglītības iestāde “Krācītes”  

 

Izmēģini arī tu!  

  • Izmanto ābolu pieejamību rudenī – sagatavo tos ziemai, žāvējot, konservējot vai uzglabājot pareizos apstākļos. 

  • Plāno maltītes no ledusskapī pieejamiem produktiem – sāc ar tiem, kuru derīguma termiņš tuvojas beigām, lai samazinātu pārtikas atkritumus. 

  • Šķiro bioloģiskos atkritumus vai pārvērt tos kompostā – tas palīdz samazināt atkritumu apjomu un radīt vērtīgu mēslojumu dārzam. 

  • Atceries: arī mazi ieradumi var veicināt lielas pārmaiņas – apzinoties patēriņa paradumus, vari būt solis tuvāk videi draudzīgākai ikdienai. 

 

 

Paldies dalībniekiem un atbalstītājiem!  

Sirsnīga pateicība visiem pedagogiem par aktīvu līdzdalību un idejām! Jūsu ieguldījums palīdz veidot zaļāku nākotni. Lai šī iedvesma dzīvo ikdienas ieradumos un mudina izvēlēties videi draudzīgākus risinājumus!