Apritīgi Ziemassvētki: Kā svinēt atbildīgi un rūpēties par vidi?

Publicēts:

 

Ziemassvētku laiks ir piepildīts ar gaismu, siltumu un prieku, taču aiz šīs burvības bieži vien slēpjas liels patēriņš un ievērojams atkritumu apjoms. Svētku laikā radīto atkritumu daudzums pieaug par aptuveni 30%. Lielu daļu no šī apjoma veido iesaiņojuma papīrs, dekorācijas un pārtikas pārpalikumi – gan tie, kas paliek pāri pēc svētkiem, gan tie, kas nemaz netiek izmantoti. Šajā rakstā dalāmies ar praktiskiem padomiem, kā radīt svētku sajūtu, vienlaikus rūpējoties par vidi un piekopjot ilgtspējīgu dzīvesveidu.

Dekorēšana:

Skaistas svētku dekorācijas var radīt no jau esošiem materiāliem, tādējādi izvairoties no mājas piepildīšanas ar jaunām lietām. Dabīgi elementi lieliski papildina gan galda kompozīcijas, gan logu dekorācijas, piešķirot mājām dabisku un harmonisku noskaņu. Šajos Ziemassvētkos mēs Dabas un tehnoloģiju parkā URDA radījām burvīgus rotājumus no pašiem pieejamā kartona. Radītās kartona piparkūkas izkārtojām pie logiem, gar sienām, starp eglītēm un papildinājām kompozīciju ar pieejamajiem priekšmetiem!

Pamēģini arī Tu:

  • Izgriez dažādas formas no vecām kastēm, piemēram, piparkūku figūriņas.
  • Izkrāso un izdaiļo tās, izmantojot pieejamos materiālus – flomāsterus, krītiņus vai krāsas.
  • Rotā eglīti, logus vai svētku galdu, piešķirot mājai īstu svētku sajūtu.

 

 

Videi draudzīgas dāvanas:

Ziemassvētku dāvanas nav tikai materiālas lietas – tās var būt arī pieredzes, emocijas vai pašu darināti gardumi. Iedvesmojies un apsver šādas idejas:

  • Pašgatavoti gardumi: ievārījumi, marinējumi, medus, tēja vai pašcepti cepumi vienmēr būs sirsnīga un personiska dāvana.
  • Pašdarinātas lietas: adītas zeķes, bišu vaska drāniņas vai pat pašu lietas sveces!
  • Pieredzes un emocijas: biļetes uz koncertu vai hokeju vai dāvanu kartes aktīviem piedzīvojumiem.
  • Praktiskas un noderīgas lietas: pajautā, kas saņēmējam nepieciešams – pielietojama dāvana būs gan vērtīga, gan sagādās prieku!

Lai arī kādu dāvanu Tu izvēlētos saviem mīļajiem , atceries - tai ir jābūt noderīgai vai praktiskai, lai tā pēc tam nenonāktu atkritumu kalnā!

 

Videi draudzīgs iesaiņojums:

Iesaiņojumi bieži vien ir viens no lielākajiem svētku atkritumu avotiem. Nereti tiek pieņemts, ka dāvanu iesaiņojums ir vienkāršs papīrs un tāpēc viegli pārstrādājams, taču realitātē ne viss iesaiņojuma materiāls ir izgatavots no tīra papīra. Liela daļa dāvanu papīru satur plastmasas elementus vai ir pilnībā izgatavoti no kompozītmateriāliem, kas apgrūtina to pārstrādi un palielina atkritumu apjomu. Šeit ir dažas idejas, kā padarīt iesaiņojumu unikālu un videi draudzīgāku:

  • Izmanto avīzes vai parastu papīru, papildinot to ar zīmējumiem, zīmodziņiem vai krāsām.
  • Ietin audumā: virtuves dvielis, šalle vai atkārtoti lietojamais maisiņš var kalpot gan kā iesaiņojums, gan kā dāvana.
  • Rotā ar dabīgiem materiāliem: egļu zariņi, kanēļa standziņas vai žāvēti augļi piešķirs iesaiņojumam oriģinalitāti.

 

Svētku galda klāšana:

Ziemassvētkos katra mājas saimniece vēlas savus mīļos iepriecināt ar bagātīgi klātu galdu. Galda dekoru plānošana, sarakstu veidošana, iepirkšanās, salātu griešana, gaļas marinēšana un cepšana, kā arī saldo ēdienu gatavošana aizņem daudz laika un pūļu. Taču nereti, vēloties visu padarīt īpašu, tiek pagatavots vairāk, nekā nepieciešams. Pārdomāta svētku galda plānošana ne tikai ļauj radīt skaistu atmosfēru, bet arī palīdz izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas un ietaupīt gan laiku, gan resursus:

  • Porciju plānošana: pirms ēdiena gatavošanas izrēķini nepieciešamo ēdiena daudzumu. Uzkodām, piedevām, salātiem un desertiem vienai personai paredz apmēram 150 gramus katram ēdiena veidam. Gaļas porcijas lielums var būt 250–300 grami uz cilvēku. Šādi aprēķini palīdzēs precīzāk noteikt gatavojamo ēdiena daudzumu un izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas. Ņem vērā arī to, ka bērni parasti ēd mazāk, tāpēc viņiem nepieciešamās porcijas var būt mazākas.
  • Auduma salvetes: tās ir atkārtoti lietojamas un piešķir galdam eleganci.
  • Dabīgi dekori: egļu zari un sveces rada greznu, bet dabai draudzīgu noskaņu.
  • Atkritumu šķirošana: bioloģiskos atkritumus met kompostā vai bioloģiskajā konteinerā.

Ko darīt ar dekorācijām pēc svētkiem:

Pēc Ziemassvētkiem ir svarīgi pārdomāt, kā rīkoties ar izmantotajām dekorācijām. Nereti dekorācijām tiek izmantoti dažādi materiāli, lai tie saskaņotos un radītu īpaši ziemassvētīgu noskaņu. Lai pēc svētkiem atbrīvotu māju no dekorācijām, tai skaitā adventes vainaga, var ievērot pāris vienkāršus soļus:

  • Nošķir dabīgos materiālus no pārējiem.
  • Šķiro atkritumus atbilstošajos konteineros – kartonam, papīram un citiem materiāliem.
  • Saglabā atkārtoti lietojamās dekorācijas nākamajiem svētkiem vai izmanto tās citiem mērķiem.
  • Veselas, bet nevajadzīgas dekorācijas vari nogādāt uz aprites skapi, kur tās iegūs otro dzīvi.

Ko darīt ar eglīti pēc svētkiem

Lai eglītes, kas Ziemassvētku laikā radījušas prieku gan lieliem, gan maziem, netiktu pamestas neatbilstošās vietās, SIA “ZAAO” piedāvā iespēju līdz 2025. gada 31. janvārim bez maksas nodot egles, kuru garums nepārsniedz 2 metrus. Egļu savākšana tiek organizēta gan klientu adresēs, gan visos uzņēmuma EKO laukumos.

Papildus šai iespējai, ar eglīti var rīkoties arī citos veidos:

 

  • Eglīte podiņā: Pārstādi eglīti dārzā vai uzdāvini kādam, kuram ir piemērota vieta tās iestādīšanai.
  • Dārza darbiem: Izmanto eglītes zarus kā pārklājumu augiem vai augsnes aizsardzībai ziemā.
  • Kurināmais vai dzīvnieku barība: Eglīti vari izmantot kā kurināmo vai piedāvāt vietējām zvēru audzētavām, kur tās var kalpot kā barības vai rotaļlietu materiāls.
  • Radošiem projektiem: Izžāvē eglīti un izmanto tās daļas nākamajos svētkos kā dekorāciju elementus.

 

 

 

Apritīgi Ziemassvētki ir iespējami ikvienam – atliek tikai pieņemt pārdomātus lēmumus. Radot svētku burvību pašu rokām, dāvinot ar mīlestību un rūpīgi plānojot svētku galdu, mēs ne tikai samazinām ietekmi uz vidi, bet arī piešķiram Ziemassvētkiem īpašu nozīmi. Pamēģini šogad svinēt ilgtspējīgi – un Tu redzēsi, ka Ziemassvētki var būt vēl skaistāki un sirsnīgāki!